maanantai 11. tammikuuta 2016

Yritysvastuun toteuttamisen askeleet pk-yrityksessä

Kuinka pk-yrityksen tulisi sitten toimia, jos se haluaisi kehittää liiketoimintaansa vastuullisempaan suuntaan?

Tässä lyhyet ja yksinkertaiset ohjeet:

1. Keskustellaan yrityksessä noudatettavista arvoista ja toimintatavoista.

2. Kirjataan ylös toimintaperiaatteet: mitä haluamme tehdä?

3. Keskustellaan sidosryhmien kanssa: millaisia odotuksia niillä on? Mitä voidaan tehdä yhteistyössä?

4. Liitetään vastuullisuus osaksi yrityksen normaalia toimintaa.

5. Mitataan vastuullisuutta, jotta toimintaa voidaan kehittää. Tämä edellyttää sopivien mittareiden kehittämistä.

6. Viestitään vastuullisuuden edistämisestä.

7. Tehdään aika ajoin väliarvio ja kehitetään toimintaa väliarvion pohjalta.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö: Vastuullinen yrittäjyys pk-yrityksissä. Käytännön esimerkkejä. Huom! Osittain muokattu.


Ohjeet eivät kuitenkaan kerro, kuinka käytännössä onnistuu esimerkiksi vastuullisuuden liittäminen osaksi yrityksen normaalia toimintaa. Myös muiden kohtien toteuttaminen käytännössä voi olla haasteellista, varsinkin, jos tietämystä vastuullisen liiketoiminnan toteuttamisesta ei juuri ole.

Apua vastuullisuuden toteuttamiseen käytännössä tarjoavat vastuulliseen liiketoimintaan erikoistuneet konsultointiyritykset, kuten Suomessa toimiva Gaia Consulting Oy. Oman osaamisen kehittäminen on myös tärkeää. Sitä voi kehittää koulutuksella, jota tarjoaa esimerkiksi Aalto yliopisto ja yritysvastuuverkosto FIBS Ry.

Tietovarastoaan voi kartuttaa myös erilaisten tahojen tarjoaman tiedon ja oppaiden avulla. Hyödyllistä tietoa yritysvastuun kehittämisestä kiinnostuneille tarjoavat esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), YritysSuomi sekä jo aiemmin mainittu FIBS Ry.

Liike4k on toteuttanut edellä esitellystä listasta kohdat 1 ja 2. Yrityksen toimitusjohtajan Riitta Pallasvuon tavoitteena on toteuttaa vuonna 2016 listan loput kohdat aloittaen sidosryhmien odotusten kartoittamisesta. Tässä prosessissa apuna tullaan käyttämään Riitta ja Sini Pallasvuon omaa kokemusta ja tietämystä vastuullisesta liiketoiminnasta sekä eri tahojen, kuten FIBS Ry:n, tarjoamaa tietoa pk-yrityksen vastuullisuuden kehittämisestä. Lisäksi kartoitamme myös muiden pk-yritysten hyviä vastuullisen liiketoiminnan käytäntöjä ja otamme niistä opiksemme. Prosessin lopputuloksesta tullaan kirjoittamaan lyhyt tiedote Liike4k:n internetsivuille.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti